Η χώρα αποδοχής του Bitcoin: Το Ελ Σαλβαδόρ
Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα αποδοχής του Bitcoin. H No1 χώρα, που ενέκρινε το Bitcoin ως “νόμιμο και επίσημο χρήμα”.
Ο Πρόεδρος του είπε, ότι η κίνηση αυτή, θα φέρει ευκολίες στους κατοίκους του Σαλβαδόρ. Οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι αναλυτές προειδοποιούν για τους οικονομικούς κινδύνους από την υπερβολική αστάθεια του bitcoin.
Το Ελ Σαλβαδόρ, ως η 1η χώρα αποδοχής του Bitcoin, ψήφισε έναν νέο νόμο την Τετάρτη 09/06/2021. Και έκανε τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, την πρώτη στον κόσμο που θεωρεί νόμιμο χρήμα το bitcoin. Μια κίνηση που οι αναλυτές λένε, ότι κινδυνεύει να θέσει την οικονομία της στο έλεος των υπερβολικών μεταβολών του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.
Το Ελ Σαλβαδόρ θα επιτρέπει το bitcoin! Το μεγαλύτερο σε κρυπτογράφηση νόμισμα στον κόσμο ανά αγοραία αξία να χρησιμοποιείται για την αγορά αγαθών και την πληρωμή φόρων και τραπεζικών δανείων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δέχονται bitcoin για πληρωμή, με την συναλλαγματική ισοτιμία bitcoin-δολαρίου που έχει οριστεί από την αγορά.
Η μετατροπή του bitcoin σε άλλα νομίσματα δεν θα υπόκειται σε φόρο υπεραξίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο τριών σελίδων που υποβλήθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Και εγκρίθηκε γρήγορα μετά τα μεσάνυχτα από τους νομοθέτες του κόμματος New Ideas του Προέδρου Nayib Bukele.
Η εκδίκηση των bitcoiners?
«Bitcoiners σε όλο τον κόσμο, ήρθε η ώρα. Είμαστε έτοιμοι. Κάναμε το ρόλο μας, τώρα η μπάλα είναι στα χέρια σας »
William Soriano, μέλος του κυβερνώντος κόμματος και ένας από τους 62 νομοθέτες που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου
Η χώρα αποδοχής του Bitcoin της Κεντρικής Αμερικής ύψους 6,5 εκατομμυρίων, μια από τις φτωχότερες της περιοχής, αγωνίστηκε πολύ με τα χρόνια για να διαχειριστεί τα οικονομικά της. Και έχει χρησιμοποιήσει το δολάριο ΗΠΑ ως το επίσημο νόμισμά της από το 2001.
Ο 39χρονος κ. Bukele, είναι ένας λαϊκιστής που εξελέγη το 2019, ως πολιτικός. Και εν μέσω δυσαρέσκειας για τη βία και τη φτώχεια, εξέπληξε τους λάτρεις της κρυπτογράφησης. Όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει το bitcoin το Σαββατοκύριακο.
«Κάθε εστιατόριο, κάθε κουρείο, κάθε τράπεζα» θα πρέπει να δέχεται bitcoin, είπε την Τρίτη το βράδυ. Είπε ότι η χρήση του bitcoin θα αυξήσει την οικονομική ένταξη. Καθώς το 70% των κατοίκων του Σαλβαδόρ δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Αλλά η υιοθέτηση του bitcoin έρχεται καθώς ο κ. Bukele αντιμετωπίζει αυξανόμενες οικονομικές αντιπαραθέσεις και διπλωματικές πιέσεις με τη διοίκηση του Μπάιντεν να προωθεί τον έλεγχο της χώρας του. Ο κ. Bukele αντικατέστησε πρόσφατα τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον γενικό εισαγγελέα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή του έκοψε τους δεσμούς, με την επιτροπή κατά της διαφθοράς που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών.
Τα σχέδια για το bitcoin σε ένα αυταρχικό καθεστώς, θα επιδεινώσουν την διαφθορά στην χώρα
«Τα σχέδια για bitcoin σε ένα ολοένα και περισσότερο αυταρχικό καθεστώς, πιθανότατα θα επιδεινώσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών οργανισμών», έγραψε ο Siobhan Morden, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Λατινικής Αμερικής, στην Amherst Pierpont Securities, την Τετάρτη.
Η υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει πιθανές οικονομικές κυρώσεις. Εάν και οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, δήλωσε ο Ricardo Castañeda, ανώτερος οικονομολόγος στο Κεντρικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών. Το Ελ Σαλβαδόρ ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Αφού διέκοψε το δικό του νόμισμα, το colón, πριν από 20 χρόνια. Ο Ισημερινός υιοθέτησε το δολάριο το 2000 και ο Παναμάς από καιρό έχει χρησιμοποιήσει το δολάριο, ως το μόνο νόμισμά του.
Η υιοθέτηση του bitcoin επιδιώκει επίσης εναλλακτικές πηγές σκληρού νομίσματος, για τη μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού χάσματος. Και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους. Ακριβώς όπως η κυβέρνηση Bukele προβαίνει σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να πάρει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους, περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ από τη χώρα παρείχε μακροοικονομική σταθερότητα
Η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ από τη χώρα παρείχε μακροοικονομική σταθερότητα, καθώς τα εμβάσματα από τους κατοίκους του Σαλβαδόρ στο εξωτερικό, αυξήθηκαν σταθερά. Και έφτασαν στα υψηλά των περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Σχεδόν τρία στα 10 δολάρια στην οικονομία της χώρας, προέρχονται από εμβάσματα. Εκτός από την Αϊτή, καμία χώρα στο δυτικό ημισφαίριο δεν βασίζεται περισσότερο σε εμβάσματα από το Ελ Σαλβαδόρ. Ένας στους τέσσερις κατοίκους του Σαλβαδόρ, ζει στο εξωτερικό. Κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς η ακραία φτώχεια και η ενδημική εγκληματική βία, προκάλεσαν μαζική μετανάστευση. Όμως, η δολαριοποίηση έκανε το Ελ Σαλβαδόρ πιο ευάλωτο σε εξωτερικά σοκ, όπως η πανδημία Covid-19, η οποία οδήγησε σε οικονομική συρρίκνωση περίπου 9% πέρυσι την χώρα.
Ενώ το cryptocurrency bitcoin σχεδιάστηκε για να είναι μέθοδος πληρωμής, δυσκολεύτηκε να επιτύχει αυτόν τον στόχο, λόγω της υψηλής μεταβλητότητάς του. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ένα νόμισμα του οποίου η αξία θα μπορούσε να κυμαίνεται έντονα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Το Bitcoin έκλεισε στα 36,405,81 δολάρια την Τετάρτη 09/06/2021, σχεδόν 50% από την κορυφή του Απριλίου 2021!
Μεγάλο μέρος της υιοθέτησης του bitcoin μέχρι σήμερα ήταν ως κερδοσκοπική επένδυση, με τους traders, να στοιχηματίζουν στην άνοδο ή την πτώση της τιμής. Επειδή το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, δεν έχουν βασικές προϋποθέσεις για μακροχρόνια επένδυση, οι τιμές μπορούν να αλλάζουν γρήγορα, με βάση το συναίσθημα. Tweets από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla Inc. Elon Musk φέτος, προκάλεσαν γρήγορες μειώσεις και συσσωρεύσεις στο bitcoin.
Ο σκεπτικισμός των ανεπτυγμένων χωρών
Οι ρυθμιστικές αρχές στα αναπτυγμένα έθνη έχουν προσεγγίσει τα ψηφιακά νομίσματα με σκεπτικισμό. Από τη φύση τους, παρέχουν στους χρήστες ανωνυμία, καθιστώντας τα κρύπτο ελκυστικά να ανταλλάσουν προϊόντα από παράνομες δραστηριοτήτες. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι σε ένα φτωχό έθνος όπως το Ελ Σαλβαδόρ, στο οποίο εγκληματικές συμμορίες ελέγχουν τεράστιες περιοχές υπό τον έλεγχο τους.
Άλλα φτωχά έθνη έχουν μιλήσει για τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως τρόπο απελευθέρωσης από το δολάριο ΗΠΑ, το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Το 2018, η Βενεζουέλα ξεκίνησε τη δική της κρυπτογράφηση που συνδέεται με τα αποθέματα πετρελαίου της, το πετρό, ως τρόπο για να παρακάμψει τις κυρώσεις τιμωρίας και τη μείωση της προσφοράς της σε δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, το σχέδιο απέτυχε να αποκτήσει παγκόσμια σημασία, καθώς οι ΗΠΑ απαγόρευαν τη χρήση του νομίσματος. Χαρακτηρίζοντάς την προσπάθεια της Βενεζουέλας, απελπισμένη απάτη από το καθεστώς της για συγκέντρωση χρημάτων.
Οι Μπαχάμες έχουν εισαγάγει ένα ψηφιακό νόμισμα, που εκδίδεται από την κυβέρνηση ως μέσο για την παροχή περισσότερων ατόμων στην πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Μια κίνηση που και άλλα έθνη, θέλουν να την ακολουθήσουν δειλά.
Πηγή: The Wall Street Journal