Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται σε ΗΠΑ-Ευρώπη
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται σε ΗΠΑ-Ευρώπη: Τα κρυπτονομίσματα υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 12 χρόνια, αλλά το νομικό καθεστώς για το φημισμένο Bitcoin (BTC) και των περισσότερων άλλων κρυπτονομισμάτων, παραμένει ασαφές. Και έχει διαφορετικούς ορισμούς σε διάφορες δικαιοδοσίες.
Είναι χρήματα; Ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα προϊόν, ιδιοκτησία ή κάτι άλλο; Θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο ή θα πρέπει να ρυθμίζονται αυστηρά; Ελλείψει σαφούς απάντησης, οι κυβερνήσεις στις “Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εξακολουθούν να εκδίδουν νομικές πράξεις. Για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομίσματος και προσπαθούν να καθορίσουν τη στάση τους, απέναντι στα κρυπτονομίσματα.
Κατά τους πρώτους μήνες του 2020 στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστραλία, οι αρχές εξέδωσαν αποφάσεις με τρεις διαφορετικές ερμηνείες της φύσης του Bitcoin:
- Ως νόμισμα,
- Ως χρηματοπιστωτικό μέσο που εφαρμόζεται ως μέσο ανταλλαγής μεταξύ προσώπων ή νομικών οντοτήτων
- Ως ασφάλεια.
Στο φορολογικό σύστημα, η πολυπλοκότητα της ρύθμισης και της υποβολής εκθέσεων, εξαρτάται από την ταξινόμηση των κρυπτονομισμάτων. Αντίθετα, οι τίτλοι υπόκεινται συνήθως σε πιο επαχθείς κανόνες, όσον αφορά τη διαφάνεια των τιμών και την υποβολή εκθέσεων, σχετικά με το trading.
Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο:
Τα κρυπτονομίσματα είναι δύσκολο να αποδοθούν σε οποιαδήποτε υπάρχουσα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι μοναδικά. Δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, κατατάσσονται επίσης σε διάφορες κατηγορίες. Αλλά πέρα από αυτό το ζήτημα, ιδού τι κάνουν τα νομικά καθεστώτα για τα κρυπτονομίσματα σε διάφορες χώρες, το 2020.
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται στις ΗΠΑ
Οι Η.Π.Α. είναι ένας κόμβος ρύθμισης, του κρυπτονομίσματος στον κόσμο. Και καθορίζει το ρυθμό, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, για ευρεία αποδοχή των κρύπτο…
Οι νόμοι που διέπουν τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, ποικίλλουν από κράτος σε κράτος. Ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές τους ερμηνεύουν και τους ρυθμίζουν διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων, το οποίο αναλύει τις συναλλαγές για την επισήμανση οικονομικών εγκλημάτων, δεν θεωρεί τα κρυπτονομίσματα νόμιμο χρήμα. Ωστόσο, από το 2013, θεωρεί τα χρηματιστήρια και ανταλλακτήρια κρυπτονομίσματος, ως διαχειριστές υπηρεσιών και “άλλα περιουσιακά στοιχεία”, που αντικαθιστούν τα φυσικά νομίσματα.
Τα ανταλλακτήρια στις ΗΠΑ, πρέπει να τηρούν τις συστάσεις της Ομάδας Δράσης για τη Χρηματοπιστωτική Δράσης. Και να συμμορφώνονται με τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, η φορολογική αρχή του έθνους, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τα κρυπτονομίσματα, ακίνητα και έχει εκδώσει φορολογικό οδηγό!
Αρκετές ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές αγωνίζονται επίσης για να επιβλέψουν τις ανταλλαγές κρυπτονομίσματος. Η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συναλλάγματος θεωρεί τα κρυπτονομίσματα ως τίτλους. Και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβάσεων Βασικών Προϊόντων θεωρεί το Bitcoin ως εμπόρευμα, και επιβλέπει την αγορά παραγώγων κρυπτονομίσματος.
Το 2020 ξεκίνησε με ειδήσεις, για την εισαγωγή νέων περιορισμών. Καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, η υπηρεσία σκόπευε να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες, σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Για να αποτρέψει ύποπτες συναλλαγές χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Αλλά ένα μήνα αργότερα, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνίων, η οποία μάχεται στα διασυνοριακά εγκλήματα στις ΗΠΑ, ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για την παρακολούθηση της μη αδειοδοτημένης κρυπτογραφικής δραστηριότητας. Και πρότεινε ένα Πρόγραμμα Πληροφοριών Κρυπτονομίσματος, για το 2021.
Πρόγραμμα Πληροφοριών Κρυπτονομίσματος για το 2021.
Το πρόγραμμα πληροφοριών για το κρυπτονόμισμα προσφέρει νέους κανόνες και απαιτήσεις για την υποβολή φορολογικών εκθέσεων. Ώστε να ανοίξει το δρόμο για την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας της αλυσίδας φραγμού στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική οικονομική επιβράδυνση, λόγω των προσπαθειών περιορισμού του COVID-19. Και πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι τα κρυπτονομίσματα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον πληθυσμό, σε δύσκολους καιρούς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε στην Square, που διοικείται από τον ΔΣ του Twitter Jack Dorsey, να συμμετάσχει στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για να βοηθήσει την οικονομία, μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφίας CashApp. Η εταιρεία στις Η.Π.Α. ήταν σε θέση να πάρει χαμηλότοκα δάνεια.
Τα κρυπτονομίσματα δεν απαγορεύονται στις Η.Π.Α, αλλά εξακολουθούν να μην είναι ενσωματωμένα στην οικονομική δομή της χώρας. Με την SEC να μειώνει τις προσπάθειες καταχώρησης ενός προϊόντος στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση τακτικοί επενδυτές.
Μερικά μόνο από αυτά τα παραδείγματα κυμαίνονται από την καθυστέρηση της έναρξης του Libra του Facebook. Έως την απόρριψη πολυάριθμων αιτήσεων Bitcoin-ETF, ή την απότομη διαδικασία, μεταξύ του SEC και του Telegram, σχετικά με τα διακριτικά Gram του τελευταίου.
Στα τέλη Μαρτίου του 2020, υποβλήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, νομοσχέδιο το οποίο ανέφερε ένα ψηφιακό δολάριο ως απάντηση στην πανδημία COVID-19. Αλλά σύντομα εξαφανίστηκε το έγγραφο και αυτό ήταν….
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται στην Ευρώπη
Τα κρυπτονομίσματα είναι νόμιμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι ειδικές ρυθμίσεις και τα πρότυπα διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Σε θέματα φορολογίας, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθοδηγούνται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2015. Σύμφωνα με την οποία η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να εξαιρεθεί από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Επιπλέον, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προσαρμόσει τα ρυθμιστικά τους πρότυπα, στις συστάσεις που εξέδωσε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με την FATC, οποιοδήποτε κρυπτο site, θα πρέπει να αρχίσει να συμμορφώνεται με αυστηρά πρότυπα. Για αρχή:
“Γνωρίστε τον Πελάτη” και την “Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες”.
Καθώς και να μοιράζεται κάθε site, δεδομένα με τη ρυθμιστική αρχή.
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται με την 5η οδηγία της ΕΕ:
Τον Ιανουάριο του 2020, τέθηκε σε ισχύ η 5η οδηγία της ΕΕ, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. H οποία απαιτούσε, την καταχώρηση των χρηματιστηρίων συναλλάγματος, σε χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστές. Και τη μεταβίβαση των διευθύνσεων πορτοφολιού των πελατών, σε αυτούς. Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ σταδιακά κατέστησε αυστηρότερη τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομίσματος.
Η παγκόσμια οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε από τον νέο κορωνοιό, έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και στην Ευρώπη. Επισπεύδοντας την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, σε ορισμένες χώρες.
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται στην Γαλλία
Η Γαλλία είναι μία, από τις λίγες εναπομείνασες χώρες της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει ακόμη, σαφής ορισμός των κρυπτονομισμάτων.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ένα δικαστήριο, το οποίο επικαλέστηκε το Εμπορικό Δικαστήριο της Nanterre, αναγνώρισε το BTC ως νόμισμα. Καθιστώντας το, ένα ανταλλάξιμο περιουσιακό στοιχείο. Αν και δεν υπάρχει νομολογία στη χώρα, αυτή η δικαστική απόφαση, ενδέχεται να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο.
Κρυπτονομίσματα: Πώς ρυθμίζονται στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τους γείτονές της. Πίεσε έτσι, την διάδοση των κρυπτονομισμάτων, με ελεύθερες τεχνολογικές ζώνες. Στα τέλη Απριλίου, η χώρα ενέκρινε εθνικό σχέδιο για την προώθηση της ψηφιοποίησης, σε αρκετούς τομείς. Η πορτογαλική κυβέρνηση θα παράσχει υποδομές και κίνητρα για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό. Καθώς και για τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων στη χώρα.
Κανονιστικό μέλλον:
Φυσικά, κάθε χώρα έχει τη δική της στάση, απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Ορισμένες χώρες δεν θέλουν να αποδεχθούν το περιουσιακό στοιχείο ως έχει, και το χαρακτηρίσουν παράνομο. Ενώ άλλες δημιουργούν το νομικό πλαίσιο και επωφελούνται από το γεγονός, ότι η αγορά κρυπτονομίσματος έχει κέρδος.
Δεν μπορεί παρά να ελπίζει κανείς ότι αργά ή γρήγορα όλες οι χώρες του κόσμου, θα κατανοήσουν ότι τα κρυπτονομίσματα εδραιώνονται σταθερά στη ζωή μας. Και θα πρέπει να τα δεχθούμε με τη μία ή την άλλη μορφή.
Ο Dave Hodgson, επικεφαλής επενδύσεων και διευθύνων σύμβουλος της NEM Ventures, πιστεύει ότι η νομιμοποίηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά:
“Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε προοδευτικές κυβερνήσεις να διευρύνουν τους κανονισμούς και τους μηχανισμούς τους. Για να επιτρέπουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν λύσεις, της αλυσίδας πληρωμών. Οι χώρες που έχουν επιβραδύνθει να αντιμετωπίσουν και να επισημοποιήσουν αυτούς τους κανονισμούς, θα συνεχίσουν να χάνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Πιστεύω ότι αυτοί οι οικονομικοί παράγοντες θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα στους πιο αργούς, για να καλύψουν την καθυστέρηση”.
Dave Hodgson