Ποιο είναι καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος;

Ποιο είναι το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος; Αυτό είναι, πιθανώς, το πιο κοινό ερώτημα όσον αφορά το trading και την ανταλλαγή κρυπτονομίσματος. Πώς θα βρεθεί ένας πάροχος υπηρεσιών που θα είναι ασφαλής, αξιόπιστος και με μεγάλη διαφάνεια. Ώστε το ανταλλακτήριο που θα επιλέξουμε, να είναι το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα.

Στα χρόνια μετά την εισαγωγή του Bitcoin, έχουν υπάρξει πολυάριθμες περιπτώσεις ανταλλακτηρίων κρυπτονομίσματος, που έκλεισαν. Κάποια υπέφεραν από μαζικές επιθέσεις χάκερ, ενώ άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, κατέληξαν να είναι απατεώνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι traders. Που κατέληξαν να χάσουν τα χρήματά τους. Αναφορές επισημαίνουν ότι περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από τις ανταλλαγές το έτος 2018.

Γι’ αυτό και η επιλογή ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος, για εκτέλεση των συναλλαγών σας, είναι πολύ σημαντικό θέμα. Αφού σήμερα, ο αριθμός των ενεργών χρηματιστηριακών συναλλαγών σε κρυπτονόμισμα, αυξάνεται εκθετικά. Και το ζήτημα της εξεύρεσης ενός αξιόπιστου παρόχου ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, παραμένει μείζον.

Για να μάθετε ποιο είναι καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, ώστε να εξυπηρετήσετε τις επενδυτικές ανάγκες σας, όσο το δυνατόν καλύτερα, δείτε πέντε στοιχεία, που πρέπει να αναζητήσετε και να αξιολογήσετε αν τα καλύπτει το ανταλλακτήριο που αναζητάτε, ως το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος:

1. Ιστορικό ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσουμε για να βρούμε το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, είναι το ιστορικό του ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος. Πηγαίνετε όσο το δυνατόν πιο πίσω για να μάθετε αν η πλατφόρμα, είχε εμπλακεί σε σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να κατανοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, το υπόβαθρο των ιδρυτών και της εταιρείας, που το έχει αναπτύξει.

Ορισμένες φορές το ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, καλύπτεται με μυστικότητα ή κρύβεται πίσω από κύκλους άλλων εταιρειών. Λάβετε υπόψη ότι για να μάθετε το πλήρες ιστορικό για μια ένα ανταλλακτήριο, συχνά είναι δύσκολο έργο.

Υπάρχουν πολλοί πάροχοι ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, που μοιράζονται περιορισμένες πληροφορίες. Και προσπαθούν ακόμα και να καλύψουν τα ίχνη τους, σκόπιμα. Αυτό συχνά είναι κόκκινη σημαία, γι’ αυτό φροντίστε να μείνετε μακριά από αυτούς τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής κρύπτο.

Ένα άλλο ουσιώδες στοιχείο είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε εάν το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο, είχε αποτελέσει αντικείμενο επιθέσεων χάκερ ή κυβερνητικών ερευνών. Εάν είχε ερευνηθεί ή εκτεθεί, αυτό μπορεί να είναι, είτε ανησυχητικό είτε θετικό σημάδι.

Ηγετικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων όπως το Binance , έχουν επίσης χακαριστεί. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμπόδισε να γίνουν ηγέτες στη βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, πλατφόρμες όπως η Coincheck, δυσκολεύτηκαν να ανακάμψουν από τις παραβιάσεις ασφαλείας που υπέστησαν.

Εν ολίγοις, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με το ιστορικό των θεμάτων ασφαλείας των ανταλλακτηρίων κρύπτο. Και κυρίως, πώς αντέδρασαν σε καταστάσεις κρίσης. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως καλή ένδειξη για τα σχέδια, την αξιοπιστία και τη στάση του, απέναντι στη βάση των χρηστών του.

2. Διαφάνεια ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος:

Σκεφτείτε το πως σας αντιμετωπίζει το ανταλλακτηρίο κρυπτονομίσματος, ως πιθανό πελάτη. Θεωρεί:

  • Απαραίτητο να αποκαλύψει σημαντικές λεπτομέρειες, που μπορεί να σας βοηθήσουν να λάβετε μια ενημερωμένη απόφαση;
  • Αντιμετωπίζει ανοιχτά το κοινό, δηλώνοντας ποιος το διαχειρίζεται και ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του;
  • Έχει καλή δημόσια εμφάνιση στα μέσα δικτύωσης ή απλά με πληρωμένα άρθρα, κάνει δημοσίες σχέσεις;
  • Υπάρχουν ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες, αφού εξεταστούν όλες οι πληροφορίες, στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας;

Για να μην πέσετε θύματα απάτης, φροντίστε να επικεντρωθείτε στις πληροφορίες που προέρχονται απευθείας από τα ανταλλακτήρια. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τους “Όρους και προϋποθέσεις”, για παράδειγμα.

Αρκετά ανταλλακτήρια αντιγράφουν τους όρους τους απευθείας, το ένα από τον άλλο. Χωρίς να αλλάζουν ούτε ένα μικρό μέρος των πληροφοριών. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές, αυτοί οι όροι είναι πολύ γενικοί, γραμμένοι σε φτωχά αγγλικά, αποτελούν αντικείμενο ευρείας κερδοσκοπίας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μείνετε μακριά από τέτοιες πλατφόρμες ανταλλαγής κρύπτο.

Ένα άλλο που πρέπει να κάνουμε, είναι να εξοικειωθούμε με τα σχόλια των υφιστάμενων πελατών των ανταλλακτηρίων κρύπτο. Καθώς αυτός είναι ο πιο ακριβής και αντικειμενικός τρόπος, να πούμε αν ο συγκεκριμένος πάροχος υπηρεσιών είναι αξιόπιστος. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι οι αναθεωρήσεις και οι κριτικές των ανταλλακτηρίων κρύπτο, που δημιουργούνται από τους χρήστες-traders. Και είναι διαθέσιμες στην κάθε πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Πάρτε για παράδειγμα την σελίδα Binance: Πολλοί χρήστες περιγράφουν την εμπειρία τους με την πλατφόρμα. Και παραδέχονται ανοιχτά, εάν είχαν κάποια προβλήματα. Εάν η ανταλλαγή περιλαμβάνει διακριτικά ICO, δοκιμάστε να μάθετε ποια είναι τα σχόλια από τους κατόχους τους.

2a. Επικοινωνία και υποστήριξη πελατών:

Λάβετε υπόψη ότι, τα αξιόπιστα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δεν θα διστάσουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την επίσημη διεύθυνσή τους. Το ωράριο εργασία τους και την ομάδα, πίσω από την πλατφόρμα. Αυτός είναι ένας τρόπος, με τον οποίο μπορεί να δει κανείς, ότι το ανταλλακτήριο είναι ανοικτό στην επικοινωνία. Και πρόθυμο να σας βοηθήσει, σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των πλατφορμών κρύπτο, αποφεύγουν να παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, συχνά ζητούν από εσάς να τηρήσετε τις διαδικασίες τους. Και να παρέχετε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, όπως αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατήριο, επίσημη διεύθυνση, τηλεφωνικό αριθμό κ.λπ.

Φροντίστε να αποφύγετε την εγγραφή σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, που δεν θεωρούν απαραίτητο να είναι απολύτως διαφανείς με τους πελάτες τους. Ενώ ταυτόχρονα ζητούν να είστε εσείς για αυτά… Το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος σαφώς και θα έχει την απαραίτητη διαφάνεια και φήμη στην αγορά κρυπτονομισμάτων

3. Ασφάλεια ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος:

Η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά τα ανταλλακτηρία κρυπτονομίσματος. Αν και καμία πλατφόρμα δεν είναι εντελώς απρόσβλητη από τις εισβολές ή τις παραβιάσεις ασφαλείας, κάποιες είναι πιο ασφαλείς από άλλες. Ή τουλάχιστον προσπαθούν να προστατεύσουν τους πελάτες τους.

Κατά την αναζήτηση του καλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος για trading, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα μέτρα ασφαλείας. Λάβετε υπόψη ότι η ευρύτερα υιοθετημένη προστασία είναι η πιστοποίηση δύο παραγόντων [two-factor authentication].

Επομένως, είναι σκόπιμο να πούμε, ότι η πιστοποίηση δύο παραγόντων [two-factor authentication], είναι η ελάχιστη ασφάλεια για τον κλάδο. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός πλατφορμών δεν το ξεπερνά αυτό. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια, πολλοί πελάτες έχουν χάσει τα χρήματά τους. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα πιο ασφαλή ανταλλακτηρία κρυπτονομίσματος, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν 100% προστασία των κεφαλαίων σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να διασφαλίσετε την ασφαλή αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας, κρατώντας τα σε εξωτερικό (cold-wallet) πορτοφόλι.

Πολλοί επενδυτές υποτιμούν τη σημασία αυτού του γεγονότος και κρατούν τα κρυπτονομίσματα τους, σε πορτοφόλια, ενσωματωμένα στους δικτυακούς τόπους των ανταλλακτηρίων κρύπτο.

Αν και οι περισσότερες πλατφόρμες-ανταλλακτηρία κρυπτονομίσματος, μεταφέρουν την πλειονότητα των κεφαλαίων από τους λογαριασμούς χρηστών σε πορτοφόλια χωρίς σύνδεση, συνήθως διατηρούν το 5% με 10% online. Ως κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για άμεσες συναλλαγές. Εντούτοις, μην ξεχάσετε ότι είναι καλύτερα να βασίζεστε σε εσάς και όχι στους παραπάνω παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομίσματος.

4. Ρευστότητα ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος:

Ένα από τα βασικά των ανταλλακτηρίων κρυπτονομίσματος, είναι ο όγκος συναλλαγών που παράγουν.

Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα όγκου συναλλαγών, τόσο χαμηλότερη είναι η μεταβλητότητα. Και ο κίνδυνος χειραγώγησης της αγοράς, που είναι πιθανό να συμβεί, στο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο, τα ύποπτα ανταλλακτηρία κρυπτονομίσματος παρέχουν συχνά ψευδείς πληροφορίες, σχετικά με τον όγκο των συναλλαγών τους.

Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί να ανακαλύψει, ποια ανταλλακτήρια παρέχουν πραγματικά δεδομένα. Και ποια παραμένουν υπό “σκια”. Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ένας επενδυτής, όταν χρησιμοποιεί ανταλλακτήρια χαμηλής ρευστότητας, είναι ο παρακάτω:

Υπάρχει ο κίνδυνος αστάθειας των τιμών. Ο επενδυτής κινδυνεύει να χάσει μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης, λόγω της έλλειψης αγοραστών ή πωλητών. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, σε φόρουμ όπως το Reddit και το Bitcointalk. Όπου πελάτες, αναφέρουν ότι εντολές τους, παρέμειναν σε εκκρεμότητα για ημέρες.

Εδώ πρέπει επίσης να αναφέρουμε την αστάθεια, ως προς ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. Λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η τιμή ενός συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος, μπορεί να αλλάξει.

Μεταξύ του χρόνου έναρξης της συναλλαγής και του χρόνου ολοκλήρωσής της υπάρχει κίνδυνος, λειτουργικός. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των συναλλαγών και όσο ταχύτερη είναι η επεξεργασία της συναλλαγής, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να συμβεί μια τέτοια διακύμανση και να υποστείτε ζημιές στο κεφάλαιο σας.

5. Χαρακτηριστικά και χρεώσεις του ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος:

Φυσικά, οι traders θα πρέπει να βασίζουν την επιλογή τους στα χαρακτηριστικά, που παρέχει το κάθε ανταλλακτηρίο κρυπτονομίσματος.

Για παράδειγμα, μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ανταλλακτήριο να θεωρείται καλύτερο από άλλα είναι:

  • Το εύρος και οι ποικιλία των κρυπτονομισμάτων που προσφέρει
  • Οι υποστηριζόμενες μέθοδοι πληρωμής
  • Τα εργαλεία trading
  • Οι απαιτήσεις επαλήθευσης ταυτότητας
  • Η χρηστικότητα και προσβασιμότητα της πλατφόρμας
  • Οι γεωγραφικοί περιορισμοί

Εξυπακούεται ότι πρέπει να ελέγξετε τον αριθμό των υποστηριζόμενων κρυπτονομισμάτων, των ζευγών συναλλαγών και των αμοιβών στο ανταλλακτήριο που αναζητάτε.

Όσον αφορά τις υποστηριζόμενες μεθόδους διαπραγμάτευσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζουν καταθέσεις. Ενώ άλλα προσφέρουν μόνο καταθέσεις κρυπτονομίσματος.

Οι πλατφόρμες αυτές συνήθως, υποστηρίζουν διάφορες μεθόδους, όπως τραπεζικές μεταφορές, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δωροκάρτες, PayPal, κ.ο.κ. Εάν επιλέξετε να χρηματοδοτήσετε το λογαριασμό σας μέσω μεταφοράς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι αρκετά αργή και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση των λογαριασμών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πραγματοποιείται άμεσα. Ωστόσο, συνήθως σχετίζεται με υψηλότερες χρεώσεις (έως 5%) και απαιτεί επαλήθευση ταυτότητας.

5a. Η πολυπλοκότητα της πλατφόρμας, την κάνει καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, σε σχέση με άλλες;

Εάν είστε προχωρημενος και έμπειρος trader, που στοχεύει στη χρήση επαγγελματικών εργαλείων διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να εξοικειωθείτε με πιο πολύπλοκα χαρακτηριστικά, που προσφέρει το ανταλλακτήριο.

Πολλές πλατφόρμες παρέχουν απλές λειτουργίες, όπως η αγορά και η πώληση. Χωρίς καν να υποστηρίζουν βασικά εργαλεία trading, όπως διαγράμματα και δείκτες τεχνικής ανάλυσης.

Ωστόσο, εάν η στρατηγική σας χρησιμοποιεί πολλαπλούς δείκτες και μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν πιο προηγμένο παρόχο υπηρεσιών ανταλλαγής κρύπτο. (Ή να χρησιμοποιήσετε λογισμικό τρίτου μέρους, για trading crypto).

Είναι επίσης καλή ιδέα, να αναλυθεί η χρηστικότητα του ανταλλακτηρίου:
Το καλό περιβάλλον εργασίας και η ομαλή εμπειρία χρήστη, είναι συνήθως σημεία μιας καλά ανεπτυγμένης πλατφόρμας. Εάν σχεδιάζετε να κάνετε trading εν κινήσει, βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει μια πλατφόρμα, που διαθέτει λειτουργική εφαρμογή, για κινητές συσκευές.

Ορισμένα ανταλλακτήρια επιβάλλουν επίσης περιορισμούς, ανάλογα με την τοποθεσία των χρηστών. Αν και η πλειονότητα των πλατφορμών προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές τους παγκοσμίως, οι περισσότερες από αυτές εξυπηρετούν τοπικές αγορές (ΗΠΑ, ΕΕ, Ασία, κλπ). Αυτό συχνά συμβαίνει, λόγω του αυστηρού κανονιστικού πλαισίου στη κάθε χώρα.

Ωστόσο, όσον αφορά τους γεωγραφικούς περιορισμούς, οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών κρύτπο, είναι οι καλύτερες επιλογές. Καθώς είναι συνήθως, ανοικτοί σε πελάτες από όλο τον κόσμο (εκτός από τις αγορές υψηλού κινδύνου).

Εδώ πρέπει επίσης να αναφέρουμε την πολιτική τελών των πλατφορμών. Τα περισσότερα χρηματιστήρια κρυπτονομίσματος, θα πρέπει να έχουν πληροφορίες, σχετικά με τέλη στις τοποθεσίες τους-στο website τους.

5b. Δομή των προμηθειών και εξυπηρέτηση πελατών:

Πριν από τη δημιουργία ενός λογαριασμού, φροντίστε να μάθετε τη δομή των προμηθειών καταθέσεων, υπαναχώρησης και συναλλαγών. Για παράδειγμα, τα περισσότερα άτομα προτιμούν μεταφορές κεφαλαίων, καθώς είναι φθηνότερες, αν και λίγο πιο αργές. Για όσους επιθυμούν να συναλλάσσονται άμεσα, τα περισσότερα ανταλλακτήρια παρέχουν υποστήριξη, για πιστωτικές & χρεωστικές κάρτες.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό – Μην ξεχάσετε την υποστήριξη πελατών. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία πολλοί πάροχοι υπηρεσιών δυσκολεύονται. Και οι χρήστες συχνά το αναφέρουν. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια πλατφόρμα, που υποστηρίζει διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Όπως email, ζωντανή συνομιλία, τηλέφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ.

Σήμερα, ευτυχώς, η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων δεν είναι το χάος που ήταν πριν λίγα χρόνια. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που σας βοηθούν να βρείτε το καλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομίσματος, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Απλώς ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω και θα είστε σε ασφαλή μονοπάτια.

*Στο Coinmarket.gr επιλέξαμε, συγκρίναμε και μετά από έλεγχο, σας παρουσιάζουμε τα
5 καλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αν θέλετε μπορείτε να τα επισκευτείτε. Και αν ταιριάζουν και καλύπτουν τις ανάγκες σας, πράξτε ανάλογα…