Οδηγός κρυπτονομισμάτων

Tι ειναι τα κρυπτονομίσματα;


Tι είναι τα κρυπτονομίσματα; Ορισμός.

Tι ειναι τα κρυπτονομίσματα; Μια πολυ συχνή ερώτηση… Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά (ή εικονικά) νομίσματα. Τα οποία χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση. Η κρυπτογράφηση είναι μια τεχνική για ασφαλή (κρυφή) επικοινωνία. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι αδύνατο να παραχαραχθούν. Η λέξη κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) περιγράφηκε πρώτη φορά το 1998 από τον Wei Dai στη λίστα αλληλογραφίας των cypherpunks. Υποστηρίζοντας την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος. Η οποία κάνει χρήση κρυπτογραφίας για να ελέγξει τη δημιουργία και τις συναλλαγές του, χωρίς μια κεντρική αρχή.

Μια ιστορία Κρυπτονομισμάτων:

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ανώνυμου ψηφιακού νομίσματος έγινε το 1998 από τον Wei Dai. Η επιθυμία του ήταν να δημιουργήσει ένα νόμισμα, με το οποίο η εμπλοκή της κυβέρνησης θα ήταν οριστικά απαγορευμένη και περιττή.

Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε 11 χρόνια αργότερα, από τον Satoshi Nakamoto. Βασισμένος στη διατριβή του:
‘’Bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system’’, ο Nakamoto προχώρησε στην ανάπτυξη του Bitcoin.

Πριν την εμφάνιση του Bitcoin υπήρξαν διάφορα παραδείγματα ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία προσέλκυαν μεγάλο ενδιαφέρον. Η καινοτομία τόσο στον σχεδιασμό όσο και στα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με την άμεση παγκόσμια διαδικτυακή προσβασιμότητα, οδήγησαν σε μία εκθετική αύξηση της ζήτησης.

Tι ειναι τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin; H αρχή μιας νέας εποχής!

To bitcoin έχει πλέον επικρατήσει ως το πρώτο κρυπτονόμισμα σε αξία και αναγνωρισιμότητα. Όχι όμως μέσω ανταγωνισμού, αλλά κυρίως επειδή ήταν το πρώτο που κατάφερε να υπερβεί προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει προηγούμενες προσπάθειες. Και επίσης λόγω της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκε. Στα τέλη του Οκτωβρίου του 2008.

Η κοινότητα του bitcoin μεγάλωσε εκθετικά, με πολλούς προγραμματιστές να ασχολούνται με τo bitcoin. Για την λειτουργία του, το bitcoin χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών, οι οποίοι επαληθεύουν μέσω μαθηματικών πράξεων τις συναλλαγές που ζητούν οι χρήστες του. Το δίκτυο αυτό ελέγχεται από τους ίδιους τους χρήστες. Καθώς λειτουργεί με βάση concensus. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος προγραμματιστής να εξαναγκάσει καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο. Αυτό γιατί, όλοι οι χρήστες είναι ελεύθεροι, να ελέγξουν τον ανοικτό κώδικα του… Και να επιλέξουν την έκδοση του λογισμικού που χρησιμοποιούν. Για να διατηρηθεί η συμβατότητα, όλοι οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν το λογισμικό που υπακούει στους ίδιους κανόνες.

Προέλευση και ιστορικό των κρυπτονομισμάτων και του bitcoin:

Η προέλευση του Bitcoin χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όταν αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά οι αλγόριθμοι που υποστηρίζουν το σύγχρονο κρυπτονόμισμα. Ο πιο κοντινός προκάτοχός της ήταν το Bit Gold. Ένα πρωτοποριακό-κρυπτονόμισμα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον Νικ Σζάμπο. Αν και το Bit Gold, δεν απέκτησε ποτέ ευρεία αποδοχή, μοιραζόταν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Bitcoin. Όπως μεταξύ άλλων, την αδιαφιλονίκητη προστασία και κρυπτογράφηση, την αλυσίδα blockchain, ως το απόλυτο λογιστικό βιβλίο συναλλαγών, τα δημόσια κλειδιά που προσδιορίζουν μεμονωμένους χρήστες…

Σημειώστε ότι το Bit Gold, δεν πρέπει να συγχέεται με την BitGold, μια υπάρχουσα καναδική εταιρεία που “βοηθά τους ανθρώπους να αποκτούν, να αποθηκεύουν και να ξοδεύουν χρυσό με πρωτοφανή απλότητα.”

Γέννηση και πρώιμη ανάπτυξη του Bitcoin:

Το πρώτο δημόσιο ρεκόρ του Bitcoin χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2008, όταν ένα πρόσωπο ή οργανισμός γνωστός με το ψευδώνυμο, Satoshi Nakamoto, δημοσίευσε μια λευκή βίβλο. Με τα τεχνικά περιγράμματα για ένα νέο, αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Η ταυτότητα του Νακαμότο παραμένει άγνωστη, αν και η κερδοσκοπία επικεντρώνεται σε μια μικρή ομάδα ατόμων, με έδρα τις ΗΠΑ (ή σε διάφορες ομάδες αυτών). Που δραστηριοποιούνταν στην κίνηση κρυπτονομίσματος της δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Ο Nakamoto κυκλοφόρησε τον κώδικα ανοικτής πηγής της Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009, σηματοδοτώντας την έναρξη των δημόσιων ορυχείων και εμπορικών συναλλαγών, και διέκοψε τη δημόσια επικοινωνία λίγο αργότερα.

Το Bitcoin οικοδομήθηκε στις θεωρητικές και τεχνικές βάσεις του Bit Gold και του b-money. ‘Ενα σύγχρονο μοντέλο κρυπτονομίσματος, που δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Πέρα από το γεγονός ότι είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που αποκτά ευρεία έλξη, εκτός του κεκλεισμένου υπερφιλελεύθερου κινήματος, ο μεγαλύτερος ισχυρισμός του για την φήμη του, είναι ότι είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που χαρακτηρίζεται από πλήρως αποκεντρωμένο έλεγχο. Με άλλα λόγια, κανένας χρήστης δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλο.

Το Bitcoin βίωσε κάποια “μείον” στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το 2010, ένα ελάττωμα της κωδικοποίησης, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων αριθμών μη ναρκοθετημένων Bitcoin. Γεγονός που τάραξε προσωρινά την αξία του νομίσματος.


Blockchain τεχνολογία:

Blockchain τεχνολογία σε κρυπτονομίσματα
Blockchain τεχνολογία σε κρυπτονομίσματα

Όλες οι συναλλαγές που έχει επεξεργαστεί το δίκτυο, καταγράφονται σε ένα μοιρασμένο δημόσιο λογιστικό βιβλίο. Το επονομαζόμενο blockchain.

To blockchain επιτρέπει στον χρήστη να εξακριβώνει την αυθεντικότητα της κάθε συναλλαγής. Καθώς αυτές προστατεύονται από ψηφιακές υπογραφές, για τον κάθε χρήστη. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα και το κίνητρο, σε οποιονδήποτε χρήστη να επεξεργαστεί συναλλαγές που χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ εξειδικευμένου εξοπλισμού. Και να κερδίζει ανταμοιβή για την υπηρεσία αυτή. Αυτό είναι το λεγόμενο mining (εξόρυξη).

Το mining, εκτός του να εξακριβώνει συναλλαγές και να εκδίδει νέο νόμισμα, συμβάλλει και στην ασφάλεια του δικτύου. Όσο μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη έχει συνολικά το δίκτυο, τόσο λιγότερο ευάλωτο είναι, σε επιθέσεις και κακόβουλους χειρισμούς.

Το δίκτυο, αρχικά αποτελούμενο από απλούς προσωπικούς υπολογιστές χρηστών μεγάλωσε. Και μεγαλώνει ακόμα με ταχύτατους ρυθμούς. Δίνοντας ώθηση σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, εξειδικευμένου εξοπλισμού και την ανάπτυξη μεγάλων “ορυχείων”.

Proof of work διαδικασία:

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο του bitcoin έχει την μεγαλύτερη συνδυασμένη υπολογιστική δύναμη από τα 500 μεγαλύτερα supercomputers του πλανήτη… Αν τα βάλουμε όλα μαζί.

Αυτή η υπολογιστική δύναμη είναι που εξασφαλίζεται στο δίκτυο, μέσω της διαδικασίας που λέγεται proof of work. Η οποία ουσιαστικά αποδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκαν φυσικοί πόροι. Και μέσω ενός αλγόριθμου, μετατράπηκαν σε ένα κομμάτι δεδομένων.

Το proof of work έχει την ιδιότητα να είναι χρονοβόρο και δαπανηρό για την δημιουργία του. Αλλά είναι εύκολα επαληθεύσιμο από το υπόλοιπο δίκτυο. Το κόστος της εξασφάλισης του δικτύου αντικατροπτίζεται στο ποσό που δαπανάται ετήσια, για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ρεύμα που χρειάζονται τα “ορυχεία” για να λειτουργήσουν. Το οποίο εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Για να επιτεθεί κάποιος στο δίκτυο λοιπόν, θα πρέπει να δαπανήσει επίσης, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια…


Χαρακτηριστικά Κρυπτονομισμάτων:

Στην ερώτηση λοιπόν, τι ειναι τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να σας απαντήσουμε με κάποια χαρακτηριστικά, που διέπουν την αγορά κρυπτονομισμάτων. Τα οποία σας τα παραθέτουμε, εν τάχει, παρακάτω:


Ι. Αυτονομία και ανεξαρτησία του συστήματος διεκπεραίωσης συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.

Συγκεκριμένα, αυτό το σύστημα:

  • Δεν απαιτεί την ύπαρξη κεντρικής διευθύνουσας αρχής
  • Το σύστημα, ορίζει τις μονάδες μέτρησης των κρυπτονομισμάτων
  • Αποδεικνύει την ιδιοκτησία των ψηφιακών νομισμάτων μέσω της κρυπτογραφίας
  • Επιτρέπει τις συναλλαγές, στις οποίες έχει αλλάξει η ιδιοκτησία των νομισμάτων
  • Η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί από μία οντότητα που αποδεικνύει την τρέχουσα ιδιοκτησία, των ψηφιακών νομισμάτων.
ΙΙ. Εξαιτίας της έλλειψης κεντρικής διευθύνουσας αρχής, δεν μπορεί να υπάρξει κατάργηση ενός κρυπτονομίσματος:

Ένα ψηφιακό νόμισμα παύει να υπάρχει όταν οι χρήστες του χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

ΙΙΙ. Ανωνυμία:

Ο κάτοχος ενός λογαριασμού κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τα δεδομένα του λογαριασμού του.

IV. Προστασία από Double Spending Attack:

Ο ιδιοκτήτης των κρυπτονομισμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια νομίσματα για να πραγματοποιήσει δύο συναλλαγές. Εάν τα ψηφιακά νομίσματα έχουν σταλθεί σε έναν παραλήπτη, η προσπάθεια αποστολής τους από τον αρχικό λογαριασμό, σε άλλον παραλήπτη απορρίπτεται αυτόματα, ως άκυρη συναλλαγή.

V. Περιβάλλον χρήσης Κρυπτονομισμάτων:

Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να κατέχονται μέσω ηλεκτρονικών λογαριασμών.
Ένας νέος λογαριασμός κρυπτονομισμάτων δεν περιέχει κρυπτονομίσματα. Κάθε λογαριασμός αποτελείται από ένα ιδιωτικό κλειδί και μία διεύθυνση, η οποία λειτουργεί όπως ένας αριθμός τραπεζικού λογαριασμού. Το ιδιωτικό κλειδί λειτουργεί όπως ένας αριθμός PIN (secret Personal Identification Number) και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ιδιοκτησίας του λογαριασμού.

VI. Οι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων χωρίζονται σε Hot και Cold Wallets:

Τα Hot Wallets είναι συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο και εκτεθειμένες στο ρίσκο των επιθέσεων (hacking). Τα Cold Wallets είναι, είτε έγγραφα, είτε λογισμικά και δεν συνδέονται στο διαδίκτυο. Προτείνεται ένας λογαριασμός να χρησιμοποιείται για μία μόνο συναλλαγή.


Ομοιότητες και διαφορές κρυπτονομισμάτων και ηλεκτρονικού χρήματος:

Αν έχετε ακόμα την απορία, σχετικά με το τι ειναι τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να σας απαντήσουμε παρακάτω, παρουσιάζοντας σας, τις ομοιότητες και τις διαφορές των κρυπτονομισμάτων, σε σχέση με το ηλεκτρονικό χρήμα. Σας τις παραθέτουμε εν τάχει:


I. Και τα δύο νομίσματα είναι σε ψηφιακή μορφή:

Το ηλεκτρονικό χρήμα, όπως και πολλές ηλεκτρονικές μορφές του παραστατικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, PayPal), είναι ένας μηχανισμός αλληλεπίδρασης με το παραστατικό χρήμα.


II. Το κάθε ένα ανταποκρίνεται σε άλλη λογιστική μονάδα:

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, το ηλεκτρονικό χρήμα δεν είναι διαφορετικό νόμισμα από το παραστατικό χρήμα και εποπτεύεται από τις ίδιες αρμόδιες αρχές που εποπτεύεται το βασικό εθνικό νόμισμα μιας χώρας.

Η τιμή –και υπονοούμενα η αξία – των κρυπτονομισμάτων καθορίζεται από τους χρήστες που θέλουν να αγοράσουν (ζήτηση) και από αυτούς που θέλουν να πουλήσουν (προσφορά). Ορίζοντας τις τιμές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ή να λάβουν αντίστοιχα.

III. Διαφορετικός τρόπος παραγωγής και έκδοσης:

Το ηλεκτρονικό χρήμα είναι αποτέλεσμα ψηφιακής παραγωγής και εκδίδεται από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκδότη, όπως μια Κεντρική Τραπεζα μιας χώρας. Η δημιουργία όμως ενός νέου κρυπτονομίσματος, προσδιορίζεται από το περιβάλλον του. Το σύστημα που περιβάλλει ένα κρυπτονόμισμα προσδιορίζει τις συνθήκες προέλευσης και πώς θα αποφασίζεται η ιδιοκτησία των μονάδων του.

IV. Ταυτοποίηση χρήστη:

Ενώ τα κρυπτονομίσματα εξασφαλίζουν την επιθυμητή ανωνυμία του χρήστη, το ηλεκτρονικό χρήμα και οι κινήσεις που συνδέονται με την χρήση του είναι ανιχνεύσιμες. Οι ιδιοκτήτες λογαριασμών κρυπτονομισμάτων μπορούν εθελούσια να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.


Τεχνολογία Κρυπτονομισμάτων και συναλλαγές:

Το Bitcoin είναι μία ανοιχτή πηγή λογισμικού που ως βάση έχει τις διαδικτυακές πληρωμές. Οι συναλλαγές με Bitcoin καταγράφονται σε ένα κοινό δημόσιο λογαριασμό (ledger) και πραγματοποιούνται ανώνυμα μεταξύ ατόμων, χωρίς να υπάρχει κεντρικός διαχειριστής.

Αρχές όπως η Internal Revenue Service (IRS,2014) και η Financial Crimes Enforcement Network (FINCEN,2013) αναγνωρίζουν το Bitcoin ως εικονικό νόμισμα. Αλλά το διαφοροποιούν από ένα πραγματικό, εξαιτίας της απουσίας μιας νόμιμης κατάστασης, σε οποιαδήποτε χώρα.

Η κατοχή Bitcoin δεν είναι τίποτα περισσότερο από την δυνατότητα μετακίνησής τους στο σύστημα, αφού δεν έχουν εσωτερική αξία. Η αξία ενός bitcoin προέρχεται κυρίως από την χρήση του ως μέσο πληρωμών και από μία πιθανή υπερεκτίμησή του, με σκοπό την κερδοσκοπία.

Επικύρωση Συναλλαγών:

Για την επικύρωση των συναλλαγών, τις διαδικασίες πληρωμής και τον έλεγχο αποθέματος σε bitcoin χρησιμοποιείται η Κρυπτογραφία.

Τα κρυπτογραφικά προγράμματα που εφαρμόζονται στο Πρωτόκολλο Bitcoin δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, στις οποίες απαιτείται προστασία πληροφοριών. Το σύστημα Bitcoin βασίζεται σε δύο βασικά στοιχεία κρυπτογράφησης :

  • Ψηφιακές Υπογραφές και
  • Κρυπτογραφικές Συναρτήσεις Κατακερματισμού.

Ψηφιακές Υπογραφές:

Είναι ο τρόπος με τον οποίο πιστοποιούμε το μήνυμα μεταξύ πομπού και δέκτη, αφού εξασφαλίζουν:

  • Αυθεντικότητα : Ο παραλήπτης μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το μήνυμα προέρχεται από τον αποστολέα
  • Μη-απάρνηση : Ο αποστολέας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έστειλε το μήνυμα, και αντίστοιχα ο παραλήπτης δεν μπορεί να αρνηθεί να το λάβει.
  • Ακεραιότητα : Το μήνυμα δεν αλλοιώνεται.
  • Η εφαρμογή ψηφιακών υπογραφών περιέχει ένα κρυπτογραφικό σύστημα που αποτελείται από δύο κλειδιά, το δημόσιο και το ιδιωτικό.

Κρυπτογραφικές Συναρτήσεις Κατακερματισμού:

Στην ερώτηση λοιπόν, τι ειναι τα κρυπτονομισματα, θα πρέπει να σας απαντήσουμε και με κάποια μαθηματικά χαρακτηριστικά, που διέπουν την αγορα κρυπτονομισμάτων παρακάτω:

Κρυπτογραφική Συνάρτηση Κατακερματισμού:

Γενικά μια Κρυπτογραφική Συνάρτηση Κατακερματισμού είναι μια μαθηματική συνάρτηση που δέχεται ως είσοδο κάποιο δεδομένο τυχαίου μεγέθους και επιστρέφει ένα δεδομένο σταθερού μεγέθους αναπαράστασης.

Ιδιότητες Συνάρτησης Κατακερματισμού :

Ορίζουμε ως μήνυμα m την είσοδο της συνάρτησης και hash h την έξοδό της. Έχοντας την έξοδο h της συνάρτησης δεν μπορούμε να βρούμε την είσοδο m για τη οποία hash(m)=h. Έχοντας την είσοδο μήνυμα m1 δεν μπορούμε να βρούμε διαφορετική είσοδο mi για την οποία hash(m1)=hash(mi).

Αλλαγές στην είσοδο (μήνυμα m) οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στην έξοδο (hash h) της συνάρτησης. Από τις παραπάνω ιδιότητες συμπεραίνουμε ότι είναι σχεδόν απίθανο για κάποιον να βγάλει συμπέρασμα για το περιεχόμενο του μηνύματος από την συνάρτηση κατακερματισμού (hash function).


Tι ειναι τα κρυπτονομισματα:
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων:

Tι ειναι τα κρυπτονομισματα: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων:
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων

Πλεονεκτήματα της χρήσης των κρυπτονομισμάτων:

  1. Ευκολία στις πληρωμές:
    Οι συναλλαγές με χρήση ψηφιακών νομισμάτων χαρακτηρίζονται για την ευκολία που τις διέπει. Χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση πιστωτικής κάρτας ή η υπογραφή και η έγκριση άλλων εγγράφων, η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο με την χρήση της ψηφιακής διεύθυνσης.
  2. Ταχύτητα στις συναλλαγές:
    Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων που απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, πραγματοποιείται σε μερικά δευτερόλεπτα.
  3. Υψηλά επίπεδα ασφάλειας:
    Η χρήση μεθόδων κρυπτογραφίας εξασφαλίζει ύψιστα επίπεδα ασφάλειας κατά τις συναλλαγές. Ο μόνος που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι ο ιδιοκτήτης του. Όλες οι κινήσεις που αφορούν μεταφορές ή πληρωμές μπορούν να γίνουν αποκλειστικά και μόνο από αυτόν.
  4. Χαμηλές ή καθόλου χρεώσεις:
    Οι τράπεζες και οι εταιρείες μέσω των οποίων πραγματοποιούνται συναλλαγές, προσθέτουν επιπλέον χρεώσεις κατά τη διαδικασία πληρωμών και μεταφορών χρημάτων που γίνονται μέσω αυτών. Οι χρεώσεις ποικίλουν και μπορεί να είναι πολύ υψηλές ή χαμηλότερες, πάντα όμως υφίστανται. Κατά τη διάρκεια συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα, οι χρεώσεις είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες.
  5. Ανωνυμία και ασφάλεια προσωπικών δεδομένων:
    Η ανάκτηση των στοιχείων που αφορούν τους συναλλασσόμενους ψηφιακού χρήματος είναι σχεδόν αδύνατη. Έτσι, δεν παραβιάζεται η ιδιωτικότητά τους. Οι τράπεζες, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία των πελατών τους (στοιχεία που αποκτώνται κατά τις συμβατικές συναλλαγές), έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες και για τις καταναλωτικές συνήθειες των συναλλασσόμενων.

Μειονεκτήματα της χρήσης των κρυπτονομισμάτων:

  1. Μη αναστρέψιμες πληρωμές:
    Οποιοδήποτε λάθος πραγματοποιηθεί κατά τη μεταφορά ενός ποσού ψηφιακών νομισμάτων, είναι μη αντιστρέψιμο. Σε περίπτωση που το ποσό πληρωμής μεταφερθεί σε λάθος παραλήπτη, καμία διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να αποσπαστούν από τον λάθος παραλήπτη. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δεχτεί ο λάθος παραλήπτης να επιστρέψει το ποσό και να πραγματοποιήσει ο ίδιος την μεταφορά.
  2. Δεν αποτελεί καθολικά αποδεκτό τρόπο πληρωμής:
    Αρχικά, τα ψηφιακά νομίσματα δεν γίνονται αποδεκτά κατά τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε φυσικά καταστήματα. Επιπλέον, δεν είναι ικανοποιητικά μεγάλος ο αριθμός των ιστοτόπων και των εταιρειών που πραγματοποιούν συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα. Αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει διαδικτυακές αγορές με ψηφιακά νομίσματα, πρέπει πρώτα να εντοπίσει τους παρόχους που τα δέχονται.
  3. Απώλεια ψηφιακού πορτοφολιού:
    Τα ψηφιακά νομίσματα κάθε χρήστη είναι αποθηκευμένα στο προσωπικό του ψηφιακό πορτοφόλι. Σε περίπτωση που το πορτοφόλι χαθεί (πχ αν το σύστημα του υπολογιστή, στον οποίο είναι αποθηκευμένο το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, μολυνθεί από κάποιον ιό), η απώλεια είναι οριστική. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανάκτησης των χαμένων ψηφιακών νομισμάτων.
  4. Κίνδυνος απάτης:
    Αν το ιδιωτικό κλειδί ενός χρήστη βρεθεί από λάθος στη διάθεση κάποιου άλλου προσώπου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλοπή. Άλλη μία περίπτωση που η απώλεια του κατόχου είναι οριστική.
  5. Κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί δύο φορές ένα νόμισμα:
    Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει όταν ο χρήστης εκτελεί peer-to-peer συναλλαγή. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο σειριακός αριθμός κάθε νομίσματος που μετέχει στις συναλλαγές ελέγχεται από μία βάση δεδομένων (blockchain), στην οποία είναι καταγεγραμμένες όλες οι συναλλαγές. Αν τα νομίσματα που προορίζονται για συναλλαγή ταυτιστούν με αυτά που είναι στη βάση δεδομένων των ήδη πραγματοποιημένων συναλλαγών, η συναλλαγή απορρίπτεται.

Αν θεωρείτε ότι, καλύψαμε τις απορίες σας σχετικά με το ” Tι ειναι τα κρυπτονομίσματα και ο τρόπος λειτουργίας τους “, μπορείτε να δείτε στον αναλυτικό οδηγό αγοράς και επένδυσης κρυπτονομισμάτων.