Crypto ΑπάτεςCrypto ΝεαΟδηγός κρυπτονομισμάτων

Αγορά κρυπτονομισμάτων και απάτες: Οδηγός επενδυτών [αρχάριων]

Αγορά κρυπτονομισμάτων και απάτες:
Οδηγός αρχαρίων πριν καν επενδύσετε στον δύσκολο, μη εποπτευόμενο και “αδιαφανές” κόσμο των κρύπτο!

Αγορά κρυπτονομισμάτων και απάτες [Τι είναι τα κρυπτονομίσματα απάτης και πόσο κοινά είναι;]

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ένας σχετικά νέος χώρος όπου η τεχνολογία blockchain έχει δημιουργήσει βιασύνη για εισαγωγή νέων και διαφορετικών ψηφιακών κρυπτονομισμάτων και token. Με τις αξίες να κυμαίνονται πολύ περισσότερο από τις παραδοσιακές επενδύσεις και μια υποκείμενη τεχνολογία που εξελίσσεται συνεχώς, μπορεί να είναι δύσκολο για τους δυνητικούς επενδυτές να καταλάβουν τι αγοράζουν και ποια πρέπει να είναι η επενδυτική τους στρατηγική.

Όλη αυτή η σύγχυση δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να λειτουργήσουν οι απατεώνες των κρύπτο, που παρουσιάζονται ως αξιόπιστες εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Εκμεταλλευόμενοι τους πρόθυμους νεοφερμένους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων…. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα λιγότερο γνωστά κρυπτονομίσματα, τα οποία συχνά αναφέρονται ως «altcoins» και τα οποία μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές, υποσχόμενα τεράστιες ανταμοιβές και κέρδη, εάν είστε ένας από τους πρωτοπόρους που υιοθετούν τα πρώτα χρόνια το κρυπτονόμισμα που θα κάνει το ανοδικό μπαμ.

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των εκδοτών σε κρυπτονομίσματα είναι νόμιμη και δεν προσπαθούν απλώς να πάρουν τα χρήματά σας. Αυτά τα αξιόπιστα κρυπτονομίσματα διαθέτουν ενεργές ομάδες ανάπτυξης, με στόχους και στρατηγικές για την αύξηση της βιωσιμότητας των ψηφιακών τους νομισμάτων. Και γενικά καλύπτονται από μεγάλες χρηματοοικονομικές και κρυπτογραφικές εκδόσεις, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό τους από τους επενδυτές.

Με δεκάδες διαφημιζόμενα έργα κρυπτονομισμάτων και NFT που ξεκινούν καθημερινά με ελάχιστες έως καθόλου πληροφορίες, σχετικά με τη χρησιμότητά τους ή την ομάδα πίσω από αυτά, τι μπορούμε να μάθουμε από προηγούμενες απάτες κρυπτονομίσματων για να τις αποφύγουμε χωρίς να παρασυρθούμε;
Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, δημιουργήσαμε έναν οδηγό με τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, με συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και να αποφύγετε τα κόλπα των απατεώνων.

«Νεκρά Κρυπτονομίσματα»: Μια Περιήγηση Στο Νεκροταφείο κρυπτονομισμάτων


Τι είναι ένα νεκρό κρυπτονόμισμα;

Ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να θεωρηθεί «νεκρό» όταν ο όγκος συναλλαγών του πέσει κάτω από τα 1.000 δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες ή όταν ο ιστότοπός του καταργηθεί ή οι προγραμματιστές εγκαταλείψουν το έργο. Όλες αυτές οι ενέργειες καθιστούν το κρυπτονόμισμα μη βιώσιμο και άχρηστο για τους επενδυτές, καθιστώντας το ως «νεκρό» νόμισμα.

Γιατί “πεθαίνουν” τα κρυπτονομίσματα;

Από τον Φεβρουάριο του 2020, περίπου 1.000 κρυπτονομίσματα έχουν κηρυχθεί “νεκρά”, με τον συνολικό αριθμό «θανάτων» να ανέρχεται πλέον σε περίπου 2400 κρυπτονομίσματα. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση περίπου 71%!

Αυτοί οι πρώην κρυπτογράφοι έχουν πεθάνει για πολλούς λόγους. Μερικές φορές:

  • το κρυπτονόμισμα γίνεται απλώς ξεπερασμένο, με τους προγραμματιστές να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τον γρήγορο ρυθμό της αλλαγής στον χώρο του blockchain, ενώ άλλα κρυπτονομίσματα απλώς αποτυγχάνουν να προσελκύσουν αρκετούς επενδυτές για να δημιουργήσουν αρκετό buzz και κοινότητα για να συνεχιστεί το έργο.
  • Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτών των νεκρών κρυπτονομισμάτων είναι αποτέλεσμα απάτης που εκμεταλλεύονται την ασταθή αγορά κρυπτονομίσματων και την περίπλοκη φύση της τεχνολογίας blockchain για να ξεγελάσουν τους επενδυτές να αποχωριστούν τα μετρητά τους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ανάλυση των νεκρών κρυπτονομισμάτων, χωρισμένα σε κατηγορίες που αντικατοπτρίζουν, την “αιτία θανάτου” τους.

Πώς Λειτουργούν Οι Απάτες στα κρυπτονομίσματα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να πέσουν θύματα σε απάτες με κρυπτονομίσματα. Αυτά κυμαίνονται από ICO απάτης, όπου συγκεντρώνονται χρήματα για ένα ανύπαρκτο έργο κρυπτονομισμάτων, έως κλασικά συστήματα «pump and dump» όπου η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενός crypto νομίσματος αυξάνει τη ζήτηση για το νόμισμα, να διογκώσει την αξία του πριν τα πουλήσουν σε τεχνητά υψηλή τιμή.

Μια άλλη μορφή απάτης κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνει την απλή κλοπή ψηφιακού νομίσματος είτε με εισβολή στα κρυπτογραφικά πορτοφόλια των επενδυτών είτε με δημιουργία πλαστών πορτοφολιών ή ανταλλακτηρίων για την κλοπή των χρημάτων των ανθρώπων.

Το κλασικό σχήμα Ponzi έχει επίσης επανέλθει, εκμεταλλευόμενο την ανεξέλεγκτη αγορά και τη δυσκολία των ανθρώπων να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain.

Τα Μεγαλύτερα Κρυπτονομίσματα Απάτης Στην Ιστορία Των Κρυπτονομισμάτων

Τώρα που καλύψαμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης σε κρυπτονομίσματα, συγκεντρώσαμε μια λίστα με μερικές από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των κρυπτονομίσματων. Ας ελπίσουμε ότι, γνωρίζοντας πώς οι απατεώνες εξαπάτησαν τους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα στο παρελθόν, να μπορούμε όλοι να μάθουμε να αποφεύγουμε τις δόλιες τακτικές τους στο μέλλον.

OneCoin – 4 δισεκατομμύρια δολάρια

Το OneCoin είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός σχήματος Ponzi στον κόσμο των κρυπτονομίσματων. Μεταξύ 2014 και 2016, το OneCoin προσέλκυσε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και αγορές από αισιόδοξους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων. Δυστυχώς, έμελλε να απογοητευτούν όταν το OneCoin Exchange, ο μόνος τρόπος εξαργύρωσης του νομίσματος από το κρυπτοσύστημα, έκλεισε τον Ιανουάριο του 2017.

Η ιδρύτρια του OneCoin, κρύφτηκε το 2017, ενώ ο συνιδρυτής της συνελήφθη το 2018 και σήμερα εκτίει ποινή στη φυλακή στις ΗΠΑ. Ο αδερφός της ιδρύτριας ανέλαβε την επιχείρηση ερήμην της που συνελήφθη επίσης, ομολογώντας την ενοχή της για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ενώ το OneCoin είχε μια ταραχώδη ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην πρόσφατη ιστορία, οι κυβερνήσεις και φορείς είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το κρυπτονόμισμα ως σύστημα Ponzi ήδη από τον Μάρτιο του 2016, όταν η Ένωση Άμεσων Πωλήσεων της Νορβηγίας χαρακτήρισε το OneCoin ως πυραμιδικό σύστημα.

BitConnect – 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ένα άλλο τεράστιο σχήμα πυραμίδας, το BitConnect πήγε στο μηδέν με κορυφαία ταχύτητα. Ιδρύθηκε το 2016, οι τιμές κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 και το BitConnect έγινε ένα από τα κρυπτονομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις του CoinMarketCap το 2017. Ωστόσο, σε λίγους μήνες, η διαφημιστική εκστρατεία τελείωσε καθώς οι ιδρυτές αποχώρησαν, παίρνοντας τα παράνομα κέρδη τους ενώ το σχέδιο κατέρρευσε…

Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ μήνυσαν την BitConnect και τον ιδρυτή της, για απάτη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων… Και σε άλλους υποστηρικτές του συστήματος. Υπήρξε και ομολογία για ενοχή σε ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο, για εξαπάτηση Αμερικανών επενδυτών. Εν τω μεταξύ, το πού βρίσκεται ο ιδρυτής είναι άγνωστο, αν και πιστεύεται ότι δρούσε εκτός Ινδίας τη στιγμή της δόλιας δραστηριότητας.

Pincoin & iFan – 870 εκατομμύρια δολάρια

Η απάτη Pincoin και iFan ήταν μια από τις μεγαλύτερες απάτες ICO στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων, με 32.000 επενδυτές να έχασαν συνολικά 870 εκατομμύρια δολάρια από τους απατεώνες. Το Pincoin υποσχέθηκε στους επενδυτές 40% μηνιαία απόδοση της επένδυσής τους, ενώ η εταιρεία, η οποία προώθησε ευρέως το Pincoin στο Βιετνάμ, πρόσφερε ανταμοιβή 8% σε κάθε επενδυτή κάθε φορά που έφερνε έναν νέο επενδυτή.

Αυτό το σύστημα ανταμοιβής είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός σχήματος Ponzi, ενώ η κίνηση της εταιρείας να σταματήσει να ανταμείβει τους επενδυτές σε νόμισμα Fiat, μοιράζοντας τα δικά της token «iFan» αντ’ αυτού, πρόσθεσε αυξανόμενες υποψίες της ευρύτερης κοινότητας σε κρυπτονομίσματα. Το όλο σχέδιο κατέρρευσε όταν η ομάδα πίσω από το Pincoin ξαφνικά εξαφανίστηκε, αφήνοντας τους επενδυτές στο κρύο του λουτρού, χωρίς τρόπο να ανακτήσουν το κεφάλαιό τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις ή κατηγορίες σε σχέση με αυτή την απάτη.

ACChain – 80 εκατομμύρια δολάρια

Το ACChain είναι η αρχετυπική απάτη ICO, έχοντας εξαπατήσει τους αρχικούς επενδυτές από 80 εκατομμύρια δολάρια μέσω του πολλά υποσχόμενου ICO τους. Η εταιρεία λειτουργούσε εκτός γραφείων στο Shenzhen της Κίνας όταν ξαφνικά εξαφανίστηκε. Τα γραφεία της έκλεισαν, χωρίς να έχει απομείνει εκπρόσωπος της εταιρείας για να εξηγήσει πού κατέληξαν τα 80 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών.

PlexCoin – 8,27 εκατομμύρια δολάρια

Το PlexCoin είναι ένα άλλο παράδειγμα απάτης ICO όπου οι προγραμματιστές εξαφανίστηκαν με τα χρήματα των επενδυτών. Αφήνοντάς τους τίποτα άλλο εκτός από άχρηστα tokens που δεν είχαν αξία. Προσφέροντας αρχικά στους επενδυτές απόδοση 1.354%, αυτή δεν ήταν η πιο μεγάλη απάτη, αλλά οι θρασύδειλες υποσχέσεις της που προσέλκυσαν πολλούς ατυχείς επενδυτές.

Έχοντας κερδίσει περίπου 8,27 εκατομμύρια δολάρια μετά το δόλιο ICO τους το 2017, τρεις Καναδοί, βρέθηκαν υπεύθυνοι για μεταφορά εκατομμυρίων κεφαλαίων επενδυτών στους ιδιωτικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο, κατά τύχη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) παρείχε πληροφορίες, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα θύματα αυτής της απάτης μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση, αν και η προθεσμία για τέτοιες αξιώσεις έχει πλέον παρέλθει.

PayCoin – Απροσδιόριστο πόσο απώλειας λόγω απάτης

Η απάτη του PayCoin είχε πολλά στάδια και η αδίστακτη εταιρεία προμηθειών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων μπλόκαρε πελάτες και επενδυτές από μετρητά που είχαν κερδίσει με κόπο. Η εταιρεία πούλησε εξοπλισμό για εκκολαπτόμενους εξορύκτες [miners] σε κρυπτονομίσματα, αλλά όταν η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μια απροκάλυπτα δόλια τροπή. Έτσι εισήγαγε την υπηρεσία cloud Mining για πελάτες που περίμεναν να λάβουν τις εξορύξεις τους, επιτρέποντάς τους δηλ. να αγοράσουν «συμβάσεις εξόρυξης σε cloud» που θα τους επέτρεπαν να πληρώσουν για την εξόρυξη και να λάβουν τα αντίστοιχα οφέλη. Ωστόσο, αυτά τα συμβόλαια δεν εξόρυξαν κρυπτονομίσματα, αλλά κατέβαλαν έσοδα που ελήφθησαν από νέους συνδρομητές, καθιστώντας άλλο ένα σχέδιο με κρυπτονομίσματα, πυραμίδα Ponzi.

Στη συνέχεια, η εταιρεία κυκλοφόρησε το δικό της κρυπτονόμισμα που ονομάστηκε PayCoin (αρχικά ονομαζόταν Hash Coin) το οποίο, μετά από πολλές φανφάρες και ψευδείς ισχυρισμούς μεγάλων συνεργασιών, εγγυήθηκε κατώτατη τιμή 20 $ ανά κρυπτονόμισμα. Αυτή η υψηλή αποτίμηση το έκανε ένα από τα πέντε κορυφαία κρυπτονομίσματα εκείνη την εποχή και δημιούργησε υποψίες σε πολλά μέρη της κοινότητας κρυπτονομισμάτων ότι το PayCoin ήταν ένα δόλιο token. Ωστόσο, ο κόσμος έχασε σύντομα την πίστη του και ολόκληρο το σύστημα κατέρρευσε, με τον ιδιοκτήτη να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Gemcoin – 147 εκατομμύρια δολάρια

Από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ιδρυτής της λειτούργησε με ένα πολυεπίπεδο σχέδιο μάρκετινγκ, δηλ. ένα είδος πυραμιδικού σχήματος, που έδινε στους επενδυτές πόντους και αργότερα με Gemcoins.

Η ιδέα ήταν ότι αυτά τα Gemcoins υποστηρίζονταν από φυσικούς πολύτιμους λίθους που εξήχθησαν από ορυχεία που ανήκαν στην εταιρεία του ιδρυτή, αν και αποδείχθηκε ότι αυτά τα ορυχεία ήταν καθαρή απάτη. Η αξία αυτών των crypto έπεσε κατακόρυφα όταν έγινε γνωστή η απάτη, και ο ιδρυτής έχει καταδικαστεί από τότε σε 10ετή ποινή φυλάκισης για εξαπάτηση 70.000 επενδυτών, που σημαίνει ότι δεν θα αποφυλακιστεί μέχρι τα 73 του χρόνια!

Titanium – Απροσδιόριστο πόσο απώλειας λόγω απάτης

Το Titanium είναι ένα κρυπτονόμισμα που βυθίστηκε σε διαμάχες πριν καν λανσαριστεί πλήρως, με την SEC να σταματά το ICO της εταιρείας ενώ άσκησε κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του. Σύμφωνα με τον Robert A. Cohen, Επικεφαλής της Μονάδας Cyber του Τμήματος Επιβολής της SEC, το ICO βασίστηκε σε μια έκρηξη μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παραπλάνησε τους επενδυτές με φανταστικούς ισχυρισμούς για επιχειρηματικές προοπτικές και συνεργασίες. Η Titanium είχε ισχυριστεί ότι είχε συνεργαστεί με ορισμένα μεγάλα γνωστά token όπως η Boeing, η Disney, η PayPal και η Verizon, αν και όλα αυτά ήταν κατασκευασμένα και δεν είχαν δημιουργηθεί συνεργασίες.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις ατόμων που έθεσαν το θέμα του ιδρυτή να εργάζεται με ψευδώνυμο, καθώς ήταν γνωστός και με άλλο όνομα. Η εταιρεία υποτίθεται ότι είχε επίσης χτυπηθεί από επίθεση hacking που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 16 εκατομμυρίων BAR tokens, αν και υπάρχει υποψία ότι αυτό θα μπορούσε να είχε ενορχηστρωθεί από τους ίδιους ως τρόπο εξαγωγής χρημάτων, από το ψεύτικο κρυπτονόμισμα.

Squid Game – 3,38 εκατομμύρια δολάρια

Η κρυπτογραφική απάτη του Squid Game είναι μια από τις πιο δημοφιλείς απάτες τα τελευταία χρόνια.

Το SQUID token που κυκλοφόρησε υποτίθεται ότι ήταν μέρος ενός παιχνιδιού για να κερδίσετε, βασισμένο στο πρότυπο της παγκοσμίως δημοφιλής νοτιοκορεατικής επιτυχίας εκπομπής του Netflix “Squid Game”, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε καμία σχέση με τη σειρά.

Παγιδευμένοι στη δημοτικότητα του τηλεοπτικού σόου και στις πιθανότητες για απίστευτες αυξήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές μαζευτήκαν για να πάρουν ένα κομμάτι της πίτας. Ωστόσο, καθώς η αξία του SQUID συνέχιζε να αυξάνεται, αυξάνοντας κατά 45.000% στο μέγιστο των 2.856 $, οι χρήστες διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν εξαργύρωση, ενώ τους έλεγαν ότι έπρεπε να αγοράσουν “marbles” για να παίξουν ένα παιχνίδι που θα τους επέτρεπε να κερδίζουν τα χρήματά τους πίσω.

Καθώς ο πανικός μεγάλωσε μεταξύ των επενδυτών ότι είχαν πέσει σε ένα ακόμη σχέδιο Ponzi, οι άνθρωποι άρχισαν να εντοπίζουν σημάδια με κόκκινες σημαίες, όπως ορθογραφικά λάθη στον ιστότοπο του διακριτικού κτλ. κτλ. Οι ιδιοκτήτες απότομα τράβηξαν το χαλί από το έργο. Και η αξία του SQUID κατέρρευσε ενώ οι επενδυτές έμειναν χωρίς σχεδόν τίποτα…. Ενώ κάποιοι κάπου έκαναν ένα καθαρό κέρδος περίπου 3,38 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πώς Να Αποφύγετε Τις Απάτες Όταν Επενδύετε Σε Κρυπτονομίσματα

Με τόσες πολλές απάτες σε κρυπτονομίσματα εκεί έξω, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να εντοπίσετε ένα πιθανό κρυπτονόμισμα απάτη και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας όταν επενδύετε σε κρυπτονομίσματα.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει έναν οδηγό για να παραμείνετε ασφαλείς κατά την πλοήγηση στις αγορές κρυπτονομίσματων.

  1. Ερευνήστε εκτενώς τα altcoins:

    Τα Altcoin είναι κρυπτονομίσματα που είναι νέα ή διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλούς όγκους. Αυτά τα κρυπτονομίσματα συχνά συγκεντρώνονται με τους επενδυτές να θέλουν να βρουν το επόμενο Bitcoin ή Dogecoin που θα τους δώσει τεράστιες αποδόσεις στις επενδύσεις τους. Δυστυχώς, όχι μόνο πολλά από αυτά τα κρυπτονομίσματα προορίζονται να αποτύχουν για καθαρά αθώους λόγους, όπως ο κορεσμός της αγοράς και η απλή έλλειψη υιοθέτησης, αλλά εδώ η πλειονότητα των κρυπτονομίσματων απάτης περιμένει ανυποψίαστους παίκτες.

Για να επαληθεύσετε τη νομιμότητα ενός κρυπτονομίσματος, θα πρέπει πάντα να αναλύετε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό του και στην ευρύτερη κοινότητα κρυπτονομισμάτων, ειδικά σε ιστοτόπους πολυμέσων και κριτικών που θεωρούνται καλές. Ελέγξτε τις πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι οι προγραμματιστές και προσπαθήστε να τους βρείτε στο LinkedIn για να επαληθεύσετε ότι είναι πραγματικά άτομα.

Θα πρέπει επίσης να επιβεβαιώσετε ότι το κρυπτονόμισμα έχει μια λευκή βίβλο που περιγράφει λεπτομερώς τις εφαρμογές του διακριτικού και το σχέδιο για την ανάπτυξή του. Εάν δεν υπάρχει λευκή βίβλος ή εάν οι πληροφορίες που περιέχει είναι ασαφείς και κυρίως υλικό μάρκετινγκ, τότε θα πρέπει να αποφύγετε να επενδύσετε.

  1. Αποφύγετε προγράμματα επιβράβευσης και εγγυημένες επιστροφές:

    Εάν ένα κρυπτονόμισμα εγγυάται μια συγκεκριμένη απόδοση της επένδυσής σας, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει ελάχιστες ρυθμίσεις, επομένως οι επενδύσεις σας δεν προστατεύονται και οι τιμές μπορεί να αυξηθούν και να μειωθούν δραματικά. Απλώς δεν είναι εφικτό για ένα κρυπτονόμισμα να εγγυηθεί την απόδοση των χρημάτων σας, ιδιαίτερα για ένα εγγυημένο ποσό ή ποσοστό.

Θα πρέπει επίσης να είστε σε επιφυλακή για κρυπτονομίσματα που προσφέρουν προγράμματα ανταμοιβής για την αγορά τους με κουπόνια ή bonus. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό υποδηλώνει ότι το κρυπτονόμισμα δεν έχει εγγενή αξία και θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τη δημιουργία διαφημιστικής εκστρατείας μεταξύ των “πελατών του” που ενθουσιάζονται από την προοπτική να κερδίσουν ανταμοιβές [bonus].

Ομοίως με τα προγράμματα επιβράβευσης, κάθε κρυπτονόμισμα που έχει ανταμοιβές για τους επενδυτές, θα αυξάνεται για κάθε νέο άτομο που επενδύει. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται όπως η πανούκλα, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα Ponzi σε εγχειρίδιο. Τυχόν επιστροφές που βλέπετε είναι πιθανό να είναι απλώς οι αμοιβές που λαμβάνονται από νέους επενδυτές και όχι τα πραγματικά κέρδη που έχει αποκομίσει το κρυπτονόμισμα.

  1. Διατηρήστε τα κρυπτογραφικά σας στοιχεία ασφαλή:

    Ανεξάρτητα από τα κρυπτονομίσματα στα οποία επενδύετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε τα κρυπτονομίσματα σας ασφαλή. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ιδιωτικό κλειδί και το password σας δεν κοινοποιούνται ποτέ σε κανέναν, και κατά προτίμηση να τα διατηρείτε αποθηκευμένα εκτός σύνδεσης σε ένα cold wallet [πορτοφόλι] ή ακόμη και να τα διατηρείτε γραμμένα σε φυσική αναλογική μορφή.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να ενεργοποιείτε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων [2f factor] για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, ανεξάρτητα από το πορτοφόλι ή το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιείτε. Αυτή δεν είναι μια ανόητη μέθοδος, αλλά είναι ένα βήμα που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν τα κρυπτογραφικά σας στοιχεία.

  1. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα ανταλλακτήρια:

    Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στα οποία μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε μια μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και εικονικά ανταλλακτήρια όπου μπορεί να πληρώσετε για ένα κρυπτονόμισμα και να μην το λάβετε ή ακόμη και να εκθέσετε την ασφάλεια του κρυπτογραφικού πορτοφολιού σας.

Για να αποφύγετε αυτούς τους επικίνδυνους ιστότοπους, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων με καλή αξιολόγηση που χρησιμοποιούνται ευρέως και αναγνωρίζονται από τους traders γύρω σας. Τα «νόμιμα ανταλλακτήρια» θα πρέπει να έχουν μια καλή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι υπάλληλοί τους θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμοι στο LinkedIn.


  1. Προσέξτε για απάτες phishing:

    Οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι μια καθιερωμένη μορφή διαδικτυακής απάτης όπου θα παρασυρθείτε να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και τα στοιχεία σύνδεσης. Στη συνέχεια, οι απατεώνες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας και να αποσύρουν τα χρήματα που μπορούν να βρουν στο wallet σας.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα επιθέσεων ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), να είστε πάντα επιφυλακτικοί με ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνήματα ή απευθείας μηνύματα. Ειδικά από εταιρείες με τις οποίες δεν έχετε συναλλαγές. Αυτές οι επικοινωνίες θα έχουν συχνά ένα σημείο επείγουσας κλήσης, όπως μια προσφορά για περιορισμένο χρόνο ή ακόμη και έναν ισχυρισμό ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί. Κάτι που σας αναγκάζει να απαντήσετε γρήγορα, να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας χωρίς να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και να το σκεφτείτε.

Ακόμα κι αν αναγνωρίζετε την εταιρεία στο μήνυμα, ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση email ή τα στοιχεία επικοινωνίας της. Και διασταυρώστε τη με προηγούμενες νόμιμες επικοινωνίες για να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά της.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις απάτες είναι να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο που σας έχει σταλεί. Ακόμα κι αν ο σύνδεσμος φαίνεται αυθεντικός, μπορεί να υπάρχει ένα μονοψήφιο που να διαφέρει από τη διεύθυνση του νόμιμου ιστότοπου, που σας στέλνει σε έναν κλωνοποιημένο ιστότοπο που μοιάζει ακριβώς με τον ίδιο, αλλά αποτελεί το «κρησφύγετο» για τους απατεώνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *