Crypto ΝεαCrypto Νομοθεσια

ΕΚΤ: Το Bitcoin είναι φούσκα χειρότερη της τουλίπας

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι το Bitcoin είναι φούσκα. Και το συνέκρινε με την «φούσκα της τουλίπας». Μια από τις μεγαλύτερες φούσκες της χρηματοοικονομικής ιστορίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε πρόσφατα σύγκριση, λόγω της αύξησης των τιμών κρυπτονομισμάτων, με προηγούμενες “φούσκες” χρηματοπιστωτικής αγοράς στην ιστορία. Λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών των κρύπτο και του Bitcoin, έχει “εκλείψει” προηγούμενες χρηματοοικονομικές “φούσκες”… Όπως η φούσκα τουλίπας «tulip mania» και η South Sea Bubble.

Η φούσκα της τουλίπας, ήταν μια κερδοσκοπική τρέλα στην Ολλανδία του 17ου αιώνα με την πώληση βολβών τουλίπας. Οι τουλίπες εισήχθησαν στην Ευρώπη από την Τουρκία λίγο μετά το 1550. Και τα άνθη που σχημάτιζαν με λεπτότητα, έντονα χρωματιστά, έγιναν δημοφιλές, αν και δαπανηρό αντικείμενο. Η ζήτηση για ποικιλίες τουλίπας διαφορετικού χρώματος, σύντομα υπερέβη την προσφορά. Και οι τιμές για τους μεμονωμένους βολβούς σπάνιων τύπων, άρχισαν να αυξάνονται, σε αδικαιολόγητα ύψη στη βόρεια Ευρώπη. Μέχρι το 1610 περίπου, ένας βολβός νέας ποικιλίας ήταν αποδεκτός ως προίκα για μια νύφη! Και μια νεοφυής ζυθοποιία στη Γαλλία, είχε ίση αξία με έναν βολβό της ποικιλίας Tulipe Brasserie!

Το αποκορύφωμα της φούσκας της τουλίπας

Η τρέλα έφτασε στο αποκορύφωμά της στην Ολλανδία το 1633-37.

Πριν από το 1633, το εμπόριο τουλίπας της Ολλανδίας, περιοριζόταν στους επαγγελματίες καλλιεργητές και ειδικούς. Αλλά οι σταθερά αυξανόμενες τιμές προσέλκυσαν πολλές μεσαίες και φτωχές οικογένειες, να κερδοσκοπούν στην αγορά τουλίπας.

Σπίτια, κτήματα και βιομηχανίες υποθηκεύονταν έτσι ώστε οι βολβοί να αγοράζονται για μεταπώληση σε υψηλότερες τιμές. Οι πωλήσεις και οι μεταπωλήσεις πραγματοποιήθηκαν πολλές φορές χωρίς οι βολβοί να εγκαταλείψουν ποτέ το έδαφος. Και σπάνιες ποικιλίες βολβών πωλήθηκαν για το ισοδύναμο εκατοντάδων δολαρίων, έκαστη.

Η συντριβή σημειώθηκε στις αρχές του 1637, όταν προέκυψαν αμφιβολίες για το αν οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Σχεδόν κατά τη διάρκεια της νύχτας η δομή των τιμών για τις τουλίπες κατέρρευσε. Και σάρωσε τις περιουσίες όλων των εμπλεκομένων. Άφηνοντας πίσω της, την οικονομική καταστροφή σε πολλές οικογένειες Ολλανδών.

Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της ΕΚΤ [Μάιος 2021]

Στην τελευταία Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας , η ΕΚΤ δήλωσε ότι παρόλο που το ενδιαφέρον για τα κρύπτο είναι υψηλό, ο κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι μικρός.

«Σημάδια ενθουσιασμού έχουν παρατηρηθεί και μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, αν και οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας φαίνεται ότι είναι περιορισμένοι».

ΕΚΤ

Κρυπτο μεταβλητότητα:

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, De Guindos, δήλωσε ότι όταν δυσκολεύεστε να μάθετε ποια είναι τα πραγματικά fundamentals μιας επένδυσης, τότε αυτό που κάνετε δεν είναι «πραγματική επένδυση». “Αυτά [τα κρύπτο δηλαδη] είναι assets με πολύ αδύναμες βασικές θεμελιώδεις αρχές. Και ως συνέπεια, αυτά θα υπόκειται σε μεγάλη αστάθεια”, δήλωσε ο ντε Γκουίνδος σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες:

Η ΕΚΤ υπογράμμισε ορισμένες κοινές ανησυχίες με τα κρυπτονομίσματα στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, όπως:

  • η περιβαλλοντική ζημία και
  • η χρήση για παράνομες συναλλαγές.

«Η αστάθεια των τιμών του, καθιστά το Bitcoin επικίνδυνο και κερδοσκοπικό, ενώ το υπερβολικό αποτύπωμα άνθρακα και η πιθανή χρήση του για παράνομους σκοπούς αποτελούν λόγο ανησυχίας», δήλωσε η ΕΚΤ.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των κρυπτονομισμάτων έχει συγκεντρώσει την προσοχή. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla (NASDAQ: TSLA ) Elon Musk δήλωσε ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων θα σταματήσει να δέχεται Bitcoin, λόγω της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη και τη συναλλαγή στο δίκτυο.

Το U-turn από το Musk, ήταν ο καταλύτης για μεγάλες πωλήσεις σε κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin έχει πέσει απο τα υψηλά, πάνω από 50%… Άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα δεν τα πήγαν καλύτερα. Με το Ethereum να μειώνεται κατά 42% και το Dogecoin να πέφτει 53% από τα υψηλότερα επίπεδα μέχρι σήμερα [20/05/2021].

Η χρήση του Bitcoin για παράνομες συναλλαγές

Η χρήση του Bitcoin για παράνομες συναλλαγές, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα χάκερ ήταν υπεύθυνη για το κλείσιμο του DarkSide. Βασικού αγωγού πετρελαίου στις ΗΠΑ σε μια επίθεση ransomware. Απαιτώντας μάλιστα πληρωμή σε Bitcoin, για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Η Colonial, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αγωγό, φέρεται να πλήρωσε στην ομάδα χάκερ, λύτρα 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν πάρει θέση τονίζοντας, ότι αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ κοινή χρήση του Bitcoin για παράνομα μέσα. Και είναι ο λόγος που οι εποπτικές αρχές, προσπαθούν να επιταχύνουν, την πιθανή ρύθμιση, του τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Αν θεωρείτε ότι το Bitcoin είναι φούσκα και η τιμή του είναι υπερβολικά υψηλή μπορείτε να κερδοσκοπήσετε και με την πτώση του. Ουσιαστικά ανοίγοντας μια θέση short σε έναν από τους νόμιμους και εποπτευόμενους CFD Brokers κρυπτονομισμάτων που φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας. Δείτε τους και ανάλογα αποφασίστε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *